دریل چیست؟ راهنمای انتخاب و خرید دریل مناسب

ابزارآلات -> ابزار های غیر برقی 5835 سجاد میابی

امروزه کمتر کسی را می‌توانید پیدا کنید که با دریل آشنایی نداشته باشد و یا حتی تجربه کار کردن با آن را نداشته باشد. از افراد متخصص در صنعت گرفته تا حتی پزشکان نیز با این ابزار کارآمد آشنا هستند چرا که استفاده از دریل ها تنها در کارگاه‌های صنعتی دیده نمی‌شود بلکه در برخی از منازل نیز نمونه‌های سبک و خانگی آنها را می‌توان یافت.

حال که از اهمیت این ابزار آگاه هستیم پس خالی از لطف نیست که بیشتر با دریل ها و انواع آنها آشنا شویم.

 

برای بررسی قیمت و خرید انواع دریل برقی و شارژی به این صفحه مراجعه کنید.

 

دریل چیست؟

دریل ابزاری بسیار پر کاربرد است که وظیفه اصلی آن سوراخ کاری بر روی سطوح مختلف و متریال‌های گوناگون مانند چوب، مصالح و انواع فلزات است.گرچه دریل ها را ابزاری برای سوراخ کاری می‌دانیم، اما این تنها کاربرد آنها نیست. امروزه شاهد گجت‌ها و ابزار‌های بسیار متنوعی هستیم که به دریل متصل می‌شوند و برای فرایند‌های مختلف مانند برش کاری، باز و بستن پیچ‌ها، سیقل دادن و پولیش کاری به کار گرفته می شوند.سال‌های طولانیست که دریل ها توسط انسان ها مورد استفاده قرار می‌گیرند که در ادامه قصد داریم تا شما را با تاریخچه و چگونگی به وجود آمدن آن آشنا کنیم.

کاربرد دریل

تاریخچه

شاید کمی عجیب به نظر برسد اما در حدود 35000 سال قبل از میلاد مسیح، انسان‌ها شروع به ساختن ابزار‌های چرخشی کردند که ساده‌ترین آنها تکه سنگی استوانه‌ای شکل و نوک تیز بود که بین دو دست قرار می‌گرفت و با چرخش مکرر سوراخ هایی در چوب و یا پوست و استخوان حیوانات ایجاد می کرد. در واقع این سرآغاز به وجود آمدن دریل‌ها بود.سال‌های بسیار گذشت تا اینکه اولین ماشین سوراخ کاری ساده که از یک کمان و یک ابزار نوک تیز تشکیل می شد در 10000 سال قبل ساخته شد. با پیچیدن نخ کمان به دور ابزار و به جلو و عقب حرکت دادن آن، با سرعت نسبتا بالایی می چرخید و عمل سوراخکاری را انجام می‌داد.

این روند تکاملی آنقدر ادامه یافت تا آنکه دریل دستی به وجود آمد. امروزه نیز می‌توان برخی از آنها را مشاهده کرد که از یک گیربکس برای انتقال قدرت و یک دسته‌ی چرخان و یک تکیه گاه تشکیل شده اند.با پیدایش موتور‌های الکتریکی، تحول عظیمی در ساختار دریل ها به وجود آمد و شرکت های مختلفی در سراسر دنیا شروع به تولید دریل هایی با موتور الکتریکی کردند و کم کم به دریل های پیشرفته امروزی رسیدند.

اکنون بیایید تا به سراغ آشنایی با انواع دریل ها برویم.

 

انواع دریل

دریل برقی

دریل های برقی معمولی از متداول ترین و قدیمی ترین نوع دریل ها هستند که بسیار پر‌کاربرد هستند. وقتی از کاربرد گسترده این نوع دریل صحبت میکنیم، منظورمان استفاده آن در کارخانه ها، کارگاه های صنعتی بزرگ، کارگاه های کوچک، تعمیر گاه ها و یا خانه ها است که برای مصارف گوناگونی به کارگرفته می‌شوند.این نوع از دریل ها به برق متناوب 220 ولت یا همان برق شهری متصل می شوند تا اصلی ترین عضو آن یعنی موتور الکتریکی را تغذیه و نیروی الکتریکی را به نیروی چرخشی تبدیل کند. در ساختمان داخلی دریل های برقی یک گیربکس کوچک متشکل از دو چرخ دنده قرار گرفته تا ضمن پایین آوردن سرعت چرخش موتور، گشتاور آنرا چند برابر کند.دیگر عضو مهم یک دریل برقی که با سایر دریل ها نیز مشترک است، سه نظام است که شما را قادر می سازد تا ابزار مورد نظر خود مانند مته را به دریل متصل کنید و از آن استفاده کنید. اگر قصد تهیه دریل برقی را دارید یکی از بهترین گزینه‌ها خرید دریل برقی رونیکس است.

همان طور که می‌دانید سرعت چرخش موتور‌های الکتریکی بسیار بالاست پس در این حالت به قطعه‌ای نیاز خواهیم داشت تا بتوانیم سرعت را کنترل کنیم. در اکثر دریل های امروزی با قطعه ای به نام کلید گازی مواجهه می شویم که وظیفه روشن کردن و کنترل سرعت دریل را بر عهده دارد. مکانیزم این کلید به گونه‌ای طراحی شده که هرچه کلید را بیشتر فشار دهیم، سرعت دریل نیز بالا تر می‌رود.شما می‌توانید برای فرایند‌های مختلف از جمله سوراخکاری سطوح مختلف چوبی و فلزی، صیقل دادن توسط فرچه سیمی مخصوص، پرداخت توسط سنباده های چتری انگشتی، پولیشکاری و... از دریل برقی استفاده کنید.

 

دریل برقی چیست

دریل چکشی

احتمالا برایتان پیش آمده است که بخواهید چیزی بر روی دیوار نصب کنید و مجبور شوید دیوار را سوراخ کنید اما موفق نشوید. گاهاً پیش می آید که نوک مته از شدت حرارتی که در اثر اصطکاک به وجود می‌آید سرخ می شود اما همچنان موفق به سوراخ کردن نمی‌شوید. دلیل کاملا مشخص است چرا که مصالح ساختمانی مانند بتن و سنگ از سختی بسیار بالایی برخوردار هستند. اگر چه این مواد در کنار سختی بالا از شکننده‌گی بالایی نیز برخوردار هستند که همین موضوع کلید حل مشکل است.

در واقع در دریل های چکشی همزمان با چرخش مته، به آن ضربات مکرر و با تعداد زیاد وارد می شود که باعث شکستگی در مقیاس کوچک در سطح تماس نوک مته با سنگ یا بتن می‌شود. البته نا گفته نماند که برای سوراخ کاری توسط دریل چکشی به مته الماسه مخصوص نیاز خواهید داشت چرا که نوک این مته ها از آلیاژ های بسیار سخت و مقاوم ساخته می‌شوند و در اثر ضربه دچار تغییر شکل نمی‌شوند.دریل های چکشی نسبت به دریل‌های برقی معمولی از توان بالا‌تری بر خوردار هستند و معمولا قیمت بالا تری نیز دارند. در تصویر زیر نوعی دریل چکشی را مشاهده می‌کنید.

دریل چکشی چیست

دریل گیربکسی

دریل گیربکسی، نوع دیگری از دریل های برقی هستند که دارای گیربکس مجزا و با تنه‌ی فلزی هستند. البته این به این معنا نیست که دریل های دیگر فاقد گیربکس هستند اما به دلیل قدرتمند بودن و سیستم قوی تری که در آن به کار رفته به دریل گیربکسی معروف شده‌اند.

همه‌ی دریل های گیربکسی از قابلیت چکشی بهره می برند و نسبت به دریل های چکشی معمولی از قدرت ضربه زنی بالاتری برخوردار هستند. بر روی گیربکس این نوع از دیل ها یک شاخص تعبیه شده که به وسیله آن می توانید دریل را در حالت چکشی یا معمولی قرار دهید.تصویر زیر نمایانگر نوعی دریل گیربکسی است.

کاربرد دریل گیربکسی

دریل بتن کن

یکی از پرقدرت‌ترین نوع دریل ها، دریل بتن کن است که نسبت به دریل های برقی معمولی و یا دریل های گیربکسی از جثه بزرگتر و قدرت بیشتری برخوردار هستند. دریل های بتن کن معمولا به طور تخصصی برای سوراخکاری مصالح و کنده کاری به کارگرفته می شوند. به همین دلیل سه نظامی که بر روی آنها قرار گرفته با سایر دریل ها متفاوت بوده و از نوع چهار شیار است.این سه نظام ها به گونه ای طراحی شده اند که فقط قابلیت اتصال مته ها و یا قلم هایی که به صورت چهار شیار ساخته شده اند را دارد. دلیل طراحی این سه نظام ها این است که مته پس از قرار گیری درون آن کمی لقی دارد و می تواند به جلو و عقب حرکت کند و ضربه را به خوبی منتقل کند.

از دیگر ویژگی سه‌نظام های چهار شیار امکان تعویض سریع و آسان مته در آنهاست. همانند دریل های گیربکسی، دریل های بتن کن هم دارای یک شاخص جهت انتخاب حالت چکشی و یا معمولی هستند با تفاوت اینکه در این نوع، یک حالت بیشتر وجود دارد و آن هم حالت چکشی خالص و بدون چرخش است که برای کندن و تخریب توسط قلم های مخصوص به کار می رود.

کار با دریل بتن کن

دریل شارژی

حال میرسیم به بررسی یکی از پرکاربرد‌ترین و محبوب‌ترین نوع دریل ها یعنی دریل شارژی . بدون اغراق امروزه دریل های شارژی در حال جایگزین شدن دریل های برقی معمولی هستند. دلیل آن هم مشخص است. بهره گیری از باتری!

استفاده از باتری به جای برق شهری مزیت‌های بسیاری دارد که یکی از آنها قابل حمل بودن در نقاط مختلف و مکان‌های بدون دسترسی به برق است.دریل‌های شارژی با ابعاد کوچک و قدرت بالا توانسته اند محبوبیت بالایی بین کاربران مختلف پیدا کنند. این نوع از دریل ها معمولا از باتری های لیتیومی ساخته می شوند و حدودا با یک تا دو ساعت اتصال به شارژر می توانند مدت زیادی برای شما کار کنند.

دریل های شارژی از یک موتور DC و یک گیربکس خورشیدی تشکیل شده اند که ضمن جثه کوچک، از قدرت بالایی برخوردار هستند. برخی از دریل های شارژی دارای قابلیت چکشی نیز هستند که امکان سوراخ کاری در مصالح را فراهم می کند. البته ناگفته نماند که استفاده مکرر در حالت چکشی می تواند باعث آسیب زدن به دریل در طولانی مدت شود.

دیگر ویژگی دریل شارژی دارا بودن ترکمتر است که امکان کنترل گشتاور را فراهم می‌کند. توسط ترکمتر می توانید مقدار گشتاور مورد نیاز برای بستن یک پیچ را تنظیم کنید که در این حالت پس از رسیدن به گشتاور مشخص شده، دریل به صورت هرزگرد کار می کند.یکی از تفاومت‌های عمده دریل شارژی با دریل برقی معمولی، سرعت چرخش آن است که نسبت دریل برقی کمتر است و کنترل آن نیز راحت تر خواهد بود.اکثر دریل های شارژی از گیربکس دو سرعته بهره می برند که به شما این امکان را می دهد تا بتوانید از آن در دو حالت سرعتی و قدرتی استفاده کنید.

دریل شارژی چیست

پیچ گوشتی شارژی

پیچ گوشتی شارژی را می‌توان نوعی از دریل‌های شارژی معرفی کرد که در ابعاد کوچک تر و قدرت کمتر ساخته می‌شوند.پیچ گوشتی های شارژی صرفا برای باز و بسته کردن پیچ ها مورد استفاده قرار می گیرند و برای همین سرعت چرخش پایین تری دارند. این نوع بیشتر در مصارف سبک و الکترونیکی به کار گرفته می‌شوند.

از دیگر تفاوت های پیچ گوشتی شارژی با دریل شارژی نداشتن سه نظام است، بلکه به جای آن دارای کولت مخصوصی هستند که برای اتصال سری های پیچ گوشتی شش گوش تعبیه شده است.ولتاژ باتری در پیچ گوشتی های شارژی معمولا در بازه ی 3 تا 6 ولت قرار دارد.

پیچ گوشتی شارژی بوش

دریل دستی

همان طور که از نام این دریل ها مشخص است، برای استفاده از آن به نیروی دست نیاز دارید و دیگر خبری از موتور الکتریکی در آن نیست. با آنکه دریل دستی در سال‌های بسیار دور به وجود آمده اند، اما هنوز هم برای کار هایی همچون معرق کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند.دریل دستی از یک مکانیزم ساده برای چرخش بهره می‌برد. این نوع از دریل ها از یک میله مارپیچ و یک پوسته چرخان که به سه نظام متصل است تشکیل می‌شوند. با فشار دادن میله مارپیچ به سمت پایین، بخش متحرک شروع به حرکت می کند و با چرخاندن مته، سوراخ کاری را انجام می‌دهد.

کاربرد دریل دستی

دریل ستونی

آخرین نوع از دریل ها که در این بخش قصد بررسی آنرا داریم، دریل ستونی است. دریل های ستونی جزو ابزار های کارگاهی و کاملا صنعتی به شمار می‌روند.اصلی ترین کاربرد دریل های ستونی سوراخ کاری به صورت قائم و 90 درجه با دقت بالا است. توان دریل ستونی بسیار بیشتر از دریل های برقی معمولی است که برخی از آنها نیز دارای موتور سه فاز هستند.در قسمت جانبی این نوع از دریل ها، یک اهرم یا فلکه قرار گرفته که با چرخاندن آن مته به بالا و پایین حرکت می کند و امکان سوراخ کاری را فراهم می‌کند.

کاربرد دریل ستونی

راهنمای انتخاب و خرید دریل مناسب

اگر به دنبال انتخاب و خرید دریل مناسب هستید، خواندن این بخش می تواند برایتان مفید باشد. مهمترین نکته در انتخاب صحیح یک دریل، در نظر گرفتن نوع کاربرد مورد نظر و انتظاری که از آن دارید است. اگر قصدتان از خرید دریل، کاربرد های سبک است و می خواهید با کمترین هزینه ممکن یک دریل جمع و جور تهیه کنید، می توانید به سراغ دریل های برقی معمولی با توان 350 تا 500 وات بروید.اما اگر میخواهید از دریل برای سوراخ کاری‌های مکرر و بخصوص قطعات فلزی استفاده کنید، می توانید دریل هایی با توان بالا مثلا در بازه 600 تا 850 وات تهیه کنید که البته دریل هایی که دارای قابلیت چکشی هستند در اولویت قرار دارند چرا که در مواقعی که قصد سوراخ کردن مصالح را دارید می توانند به کمکتان بیایند.

اما بیایید به سراغ انتخاب بهترین دریل شارژی برویم. در صورتی که کاربرد سنگینی مد نظر ندارید و قصد دارید تا یک دریل برای سوراخ کاری و باز و بستن پیچ ها تهیه کنید، می توانید به سراغ خرید دریل های شارژی 10 تا 12 ولت موجود در بازار بروید.دریل های شارژی 14 ولت از قدرت بیشتری برخوردار هستند و برای کسانی که در زمینه هایی مانند ساخت اجزای دکوراسیون داخلی فعالیت می کنند بسیار مناسب هستند.اگر کاربرد‌های سنگین‌تری مانند سوراخ کردن ورق‌های فلزی با ضخامت بالا و به طور کلی مواقعی که به قدرت بالایی نیاز دارید، می توانید از دریل های شارژی 18 ولت استفاده کنید. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که هرچه ولتاژ و به دنبال آن قدرت دریل بیشتر شود، ابعاد و وزن آن هم بیشتر خواهد شد.

اگر شغلتان به گونه‌ای است که همواره با کار‌هایی مانند سوراخ کردن دیوار و یا کندن آن سروکار دارید، باید به سراغ دریل های بتن کن بروید چرا که در صورت استفاده مکرر دریل های معمولی در حالت چکشی، آسیب های جدی به آنها وارد خواهد شد.

چگونه دریل مناسب انتخاب کنیم

آشنایی با برند های موجود در بازار ایران

اگر نگاهی به برند‌های موجود در بازار بیندازید، با تنوع بسیار زیادی مواجه خواهید شد که ممکن است شما را در انتخاب دریل سر در گم کند.اکثر دریل های موجود در بازار ایران در کشور چین تولید می شوند. اگر چه ممکن است کشور مبدا برند در اروپا باشد.برند هایی مانند رونیکس، آروا، توسن، هیوندای، اکتیو و محک در بازار وجود دارند که ضمن قیمت مناسب از کیفیت قابل قبولی بر خوردارند و پاسخگوی مصارف عمومی هستند.

ماکیتا ژاپن، دیوالت، AEG ، بوش و متابو آلمان از بهترین و معتبر ترین برند های تولید کننده دریل در دنیا هستند که کیفیت محصولات آنها در سطح بسیار بالایی برخوردار است. اگر چه به دلایلی مانند تحریم و ممنوعیت واردات تا حدودی از آنها بی بهره هستیم، اما نمونه های آنها که در کشور چین ساخته می شوند هم از کیفیت بالایی برخوردار هستند. البته باید مراقب باشید تا فریب نمونه‌های تقلبی را نخورید.

آشنایی با برند های تولید کننده دریل